İkinci el araç alımında, alım süreci ve sonrasında yapılması gereken bazı işlemler vardır. Eğer araç ayıp mal değilse satış süresinde cayma durumu olmamaktadır. Ayıplı durumu biraz açacak olursak; satıcının arabadaki nitelikleri alıcıya yanlış veya eksik şekilde iletmesidir. Sigorta kayıtlarında pert kaydı olması, değişen parça veya boya olmaması söylemesine karşı araçta değişen parça veya boya olması, aracın teknik parçalarında arızaların olması gibi durumlarda araçta ayıp olduğu söylenebilir.
EKSPERTİZ RAPORU YAPTIRIN
Beğendiğiniz bir aracın teknik yönlerini tüm detayları incelemeliniz. Bunun için de ekspertiz raporu çok faydalı olacaktır. Aracın motorundan bagajına, lastiklerine, vergi ve trafik borçlarına kadar her detayını ortaya çıkarabilen bu raporu mutlaka yaptırın. Aracın satışına engel olabilecek durumların olup olmadığını mutlaka öğrenin. Satın alınmak istenen araçta değişen parça olup olmaması da önemlidir.
DEĞİŞEN PARÇALAR FİYATI DÜŞÜRÜR
Değişen parçalar ve teknik raporlar ekspertiz raporunda belirtilmektedir. Eğer sizin için önemli bir durum değilse o haliyle satın alabilirsiniz. Değişen parça durumu araçlarda fiyatı olumsuz yönde etkiler. Aracın satış fiyatı daha düşük olmaktadır. Değişen parça eğer orijinal olmayan bir parçaysa aracın performansını olumsuz olarak etkiler. Ancak parça orijinal ise bu durum aracın performansına etki etmez.
SATIŞ SONRASINDA RUHSAT VE KASKO
Eğer aracın muayene işlemleri yapılmamışsa noter satış işlemleri de gerçekleştirilemez. Muayene işlemleri ise muayene istasyonlarından yapılabilmektedir. Sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilen araç satışı sonrasında tamamlanması gereken işlemleri de kısa sürede tamamlamalısınız. Aracınızla yola çıkabilmek için öncelikle ruhsat işlemini tamamlamalı ve ardından ise mutlaka kasko işlemlerini de tamamlamalısınız.